În cartea despre Peru sunt prezentate mai multe atracţii turistice, dar ce m-a fascinat pe mine au fost lamele. Sunt atât de drăguţe şi mi-ar place să avem şi noi în România. Am pregătit pentru voi câteva detalii despre lame.
Llama glama este un animal sud american, care face parte din familia Camelidae, fiind folosit, în general, pentru transportul mărfurilor, de către incaşi şi alte populaţii native din munţii Anzi. Pentru această activitate lamele sunt folosite şi în ziua de astăzi, pe lângă producţia de lână şi carne. O lamă poate căra o greutate echivalentă cu 25-30% din greutatea propriului corp, pe o distanţă de câtiva kilometri.
Se pare că lamele provin din America de Nord, având o vechime de 40 de milioane de ani. De aici animalele au migrat progresiv către sudul Americii şi Asia, cu aproximativ 3 milioane de ani în urmă. La sfârşitul epocii de gheaţă, camelidele au dispărut din nordul Americii, prezenţa lor fiind înregistrată numai în celelalte regiuni. În anul 2007 în sudul Americii trăiau peste 7 milioane de lame, iar la momentul actual se pare că în SUA şi Canada există 100.000 de lame şi 7000 de alpaca (Vicugna pacos). Din familia camelidelor fac parte trei subcategorii, toate originare din America de Sud: llama, alpaca şi guanaco, pentru toate cele trei fiind folosit termenul generic de lamă. Llamele sunt cele mai mari dintre acestea. Comerţul cu animale a determinat ca specia Lama glama să fie răspândită în America de Nord, Europa şi Australia, iar datorită calităţilor sale, în special cea de animal de povară, este crescută intensiv în Argentina, Ecuador, Chile, Bolivia şi Peru.
Asemănător celorlalte camelide, llamele glama au gâtul şi picioarele lungi, botul rotunjit, incisivii inferiori ieşiţi în afară şi buza de sus despicată.
Înălţimea unui exemplar matur este cuprinsă între 0,92 şi 1,6 metri, iar greuntatea între 130 şi 155 de kilograme. Corpul le este acoperit de o blană al carei colorit variază de la alb la negru, putănd avea nuanţe de gri, maro, bej sau roşu, sub formă de pete sau modele diferite.
Sunt animale inteligente şi foarte sociabile, obişnuind să trăiască în grupuri de până la 20 de indivizi, conduse de un mascul dominant. În fiecare grup există aproximativ 6 femele apte de reproducere, formând un fel de harem. Lamele sunt animale poligame - masculul dominant se împerechează pe rând cu toate femelele din grup. Nu au un sezon fix de împerechere, însă aceasta are loc, mai ales, la sfârşitul verii sau toamna devreme. După o perioadă de gestaţie de aproximativ 360 de zile, femelele dau nastere unui singur pui, naşterea avănd loc în fiecare an. Puiul cântăreşte cca 10 kg la naştere şi este apt să alerge după o ora, însă rămâne în preajma mamei sale până la 1 an.
Llamele se hrănesc cu arbuşti pitici, licheni şi vegetaţie montană (cu precadere iarbă). Sunt animale rumegătoare şi, la fel ca bovinele, oile sau cerbii, au stomacul compartimentat în trei.
Şi ceva amuzant cu lame pentru că nu ştiu de ce, dar stârnesc râsul:
P.S. NU uitaţi de căţei!!!
Lamozaur
RăspundețiȘtergere