miercuri, 10 martie 2010

Ce poţi să faci... (part II)

Cred că "Ce poţi să faci..." va deveni o adevărată serie de reţete. Voi publica de fiecare dată când voi găti ceva mai special. Să începem...
Duminică:
După ce am reuşit să o conving pe Andra să nu mai plece la Iaşi, am plănuit un chiul de zile mari, cu piscină, saună şi mâncare bună. Andra mi-a propus reţeta asta şi mi s-a părut delicioasă, oricum vroiam să gătim şi ceva praji. Să vedeţi ce ne-a ieşit...

Kinder Pingui
Foi:
10 ouă
200 grame zahăr
2 pacheţele de zahar vanilinat
5 linguri pline de pesmet
5 linguri pline de făina
5 linguri pline de cacao amară
5 linguri de miere (de salcâm)
1,5 pac. de praf de copt
1 vârf de lingură de sare
50 ml lapte
270 ml ulei
Glazura 1 (peste cremă):
120 grame ciocolată de menaj
70 de grame de unt
1 lingura de apă
2 linguri de ulei (vă recomand fără sau cu foarte puţin)
Glazura 2 (pentru finisarea prajiturii):
220 de grame de ciocolată de menaj
100 grame de unt
3 linguri de ulei (vă recomand fără sau cu foarte puţin)
1 lingura de apă
1 lingură zahăr praf
Cremă:
700 mililitri de smântană pentru frişcă(nu prea există aşa ceva în Piatra, noi am luat Hulala - şi încă regret, deci mai bine faceţi cu smântană de la piaţă)
1 pacheţel de gelatină instant sau 2 pacheţele de întăritor de frişcă
3 linguri de lapte (noi nu am folosit nimic)
2 lingură de miere
1/2 de lingură de esenţă de vanilie

Preparare:
Pentru blat se separă ouăle, bateţi cele 10 galbenuşuri cu zahărul şi cu zahărul vanilinat câteva minute pe viteza cea mai mare până amestecul e o cremă densă. Adaugaţi făina, praful de copt, cacao şi pesmetul. Mixati uşor... adăugaţi uşor laptele şi uleiul, apoi adăugaţi mierea. Amestecaţi uşor cu cele 10 albuşuri batute ca zapada în prealabil cu praful de sare.
Se coc două foi, pe hartie de copt, pentru 12-13 minute. Le lasati să se răcească fără a îndepărta hârtia. Între timp se prepară glazura 1, din toate ingredientele care se amestecă pe foc, topindu-le, fără a fierbe.
Se mixează frişca pe viteză mare până devine solidă. Se adaugă gelatina instant fix sau cele 2 pacheţele de întăritor de frişcă. Se adaugă laptele(în cazul meu apa), mierea, esenţa şi mixăm iar bine.
Trecem la asamblarea prăjiturii: pe una din foi se pune jumătate din cremă, netezind foarte bine, ajutându-ne, la nevoie, de un cuţit umed cu lama lungă. Peste cremă se pune glazura preparată, păstrată la temperatura camerei, apoi se dă prajitura la congelator câteva minute, doar cât să se întărească glazura. Între timp se prepară glazura 2, identic ca şi prima, din toate ingredientele specificate. Se scoate prajitura cu glazura întarită din congelator şi deasupra se pune, lingură cu lingură, restul de crema, niveland foarte bine suprafaţa. Peste cremă se răstoarnă a doua foaie, cu hârtia în sus, apăsam uşor pe toată suprafaţa hârtiei ca să adere foaia la crema, apoi îndepărtăm hârtia. Suprafaţa prajiturii se glasează cu glazura 2 şi se dă din nou la congelator până la întărirea acesteia. Se taie cu un cutit înmuiat mereu în apa fierbinte(noi nu prea am reuşit pentru că a ieşit destul de înaltă). Gata!

Miercuri:
Printre învăţatul pentru Olimpiadă le-am chemat pe fete să mâncăm ceva bun. Diana a vrut Pui Shanghai, eu am vrut Orez chinezesc şi Ana s-a supus. Am începăut cu orezul chinezesc...

Orez chinezesc

Ingrediente: orez cu bob lung sau prefiert

ardei gras roşu (dacă e mic luam şi unul galben ca să fie mai colorat)

morcov

mazare(eu folosesc porumb că nu îmi place mazărea)
ciuperci

un ou

sare şi piper (eventual şi praf de chili)
ulei de măsline

sos soia
Preparare: Orezul se fierbe în apă cu sare, se scurge, se clăteste cu apă rece şi se lasă la scurs. Morcovul, ardeii şi ciupercile se taie bastonase şi feliuţe. Se încing trei linguri de ulei de măsline în tigaie şi se călesc legumele la foc mare 2-3 minute. Se adaugă orezul bine scurs şi se călesc împreună încă trei minute. Se adaugă oul şi se amestecă bine. Se adaugă piper dupa gust şi sosul de soia, eventual şi praful de chili (după gust). Se serveşte cald, simplu sau ca garnitură la preperate chinezeşti.

Pui Shanghai

Ingrediente:2 bucati de piept de pui
3 oua (sau 2 daca sunt mari)
2 linguri de sos de soia
2 linguri de mustar
sare si piper
amidon
ulei pentru prajit
marar
susan
Preparare:Spălăm bine puiul şi îl tăiem în fâşii lungi sau în bucăţele, daca intenţionăm sa îl mâncăm cu beţişoare. Batem ouăle împreună cu sosul de soia, mărarul tăiat mărunt, sare şi piper, muştar şi 3 linguri de amidon. Trebuie să aveţi o pastă de consistenţa smântânii. Dăm bucăţelele de pui prin amidon, apoi prin sosul de ouă şi la final prin susan. Le prajim în WOK(sau tigaie din teflon), în baie de ulei. Puiul se prăjeste la foc mic, până când devine auriu. Poftă bună!


Mulţumesc gagici!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu