sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Trenul de bambus

Cambodgienii au făcut o înţelegere nescrisă cu unul dintre cele mai primitive mijloace de transport din lume: trenul de bambus.

Deşi pare greu de crezut, ceea ce pentru un turist occidental reprezintă o curiozitate şi o întoarcere în timp, pentru băştinaşi este singurul mijloc de transport.

Împletit din bambus, trenul botezat de localnici "noris" geme pe şinele încovoiate şi rupte, oferindu-le pasagerilor una dintre cele mai trepidante călătorii. Trenul de bambus este, de ani buni, un mijloc neoficial de transport în Cambodgia. El face legatura între Battambang, al doilea oraş ca mărime al ţării, şi capitala Phnom Penh.
Pus în mişcare de un generator electric minuscul, trenul îşi pofteşte pasagerii să se aşeze pe covorul împletit, cel mai luxos loc pentru o calatorie confortabilă. Trenul de bambus este de fapt o platformă pe patru roţi care circulă cu aproape 40 de km pe oră.

Sok Kimhor are 18 ani şi, de zece ani, este veteranul responsabil cu securitatea călătoriilor."Sunt atent în primul rând la copiii sau animalele care se deplasează în apropierea şinelor", spune băiatul. Mai greu este atunci când din sens opus vine un alt tren pe singura linie de cale ferată existentă. În aceste cazuri, călătorii trebuie să aştepte până ce trenul e scos de pe linie pentru a-i face loc celui aglomerat.

În lipsa alternativei, călătorii înghit disconfortul. Este şi motivul pentru care, la orice oră din zi, în staţiile improvizate ale trenului este aglomeraţie mare. Responsabilii cu transportul public spun că problema se va rezolva odata ce Battambang va fi un punct de legatura cu Asia de Sud-Est. Până atunci, cambodgienii se roagă ca anticul tren de bambus să aibă o viaţă cât mai lungă.




Să zicem că ar putea fi comparabil cu super trenul de 6 km american. Şi uite încă o dovadă a diferenţei dintre sărăcia din Africa şi visul american.

Sursa: http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Incredibil/38623/Trenul-de-bambus.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu