vineri, 22 ianuarie 2010

Mandarini vs. mandarine

Am avut astăzi o discuţie cu Ioana despre mandarine şi mandarini. Povestea o las pe ea să o povestească. Eu vă spun doar despre mandarinii şi mandarinele noastre.

Mandarinii - dialectul mandarin
Limba mandarină este o limbă vorbită de peste 1 miliard de oameni, fiind cea mai vorbită limbă de pe Pământ. În afară de China, se vorbeşte şi în Brunei, Cambodgia, Indonezia, Malaezia, Mongolia, Insulele Filipine, Singapore, Africa de Sud, Taiwan şi Tailanda. Dialectul mandarin este foarte complicat deoarece poate fi vorbit pe patru tonuri diferite. Dar odată ce l-ai învăţat, poţi avea peste un miliard de oameni cu care să discuţi...
Mandarinele
Mandarinii sunt pomi fructiferi mici, uneori cu ţepi, cu ramuri zvelte şi frunze mereu verzi (deci există şi alţi pomi veşnic verzi nu numai coniferii), în formă de lance.
Florile albe apar în martie şi aprilie şi sunt foarte parfumate. Fructul portocaliu al mandarinului este zemos, dulce şi uşor de decojit. Mandarina este asemănătoare portocalei, dar de obicei mai mică, iar coaja nu este la fel de puternic lipită de fruct. Mandarinele sunt coapte complet în noiembrie sau decembrie.
Citricele în general sunt originare din zona de sud a Chinei şi sud-estul Asiei, unde au fost cultivaţi de aproximativ 4000 de ani. Mandarinii din China au fost duşi în Europa şi pe ambele continente americane în anii 1800. Mandarinul satsuma este originar din Japonia şi se stie că exista acum 400 de ani.
Deci între mandarini şi mandarine exista o asemanare: mandarinele cresc pe ţinutul mandarinilor.
P.S. Mulţumesc Ioana pentru că în fiecare zi îmi dai mandarine la şcoală. >:D<

2 comentarii:

  1. Raluc:"Oare dacă înghit sâmburii de la mandarine o sa-mi crească un mandarin în burtă?"
    Ion:"Adică un nene asiatic?"

    RăspundețiȘtergere