luni, 4 ianuarie 2010

Ötzi - blestemul celei mai vechi mumii

Ötzi, ''omul zăpezii'' a fost descoperit în septembrie 1991 de un grup de turişti germani la o altitudine de 3.200 de metri, pe gheţarul Similaun, din Alpii italieni, în apropierea graniţei cu Austria. Este cea mai veche mumie descoperită, având o ''vârstă'' de peste 5.300 de ani.
Corpul său, conservat aproape perfect, este păstrat într-o cameră frigorifică de la Muzeul de Arheologică din Tirolul de Sud din Italia, la o temperatură de minus şase grade Celsius. Oamenii de ştiinţă cred că omul preistoric a murit la 45 de ani, din caza epuizării şi a unei răni mai vechi, provocată de o săgeată. Ötzi a fost îngheţat împreună cu obiectele sale: un arc, o tolbă cu săgeţi şi un topor din cupru.
Blestemul lui Ötzi
Legenda "blestemului lui Ötzi" este din nou în lumina reflectoarelor, după ce, recent, o a şaptea persoană care a intrat în contact cu cea mai veche şi cea mai bine păstrată mumie din lume a murit, relatează Discovery Channel. Arheologul Tom Loy, care a descoperit în 2003 pe hainele mumiei patru feluri de sange, a fost descoperit recent mort în casa sa din Brisbane. El lucra la finisarea carţii sale, care avea ca subiect mumia veche de 5000 de ani.

Lista morţii

Într-adevar, au trecut doar câţiva ani de când alpiniştii Helmut Simon şi soţia sa Erika au descoperit mumia îngheţată - şi de când s-a declanşat un lanţ al coincidenţelor macabre. Primul care a murit a fost Guenter Henn, patologul care a scos cu mâinile goale mumia din zăpadă.
Un an mai târziu, Henn a avut un accident mortal. El tocmai se afla în drum spre o conferinţă unde trebuia să prezinte senzaţionalele descoperiri pe care le facuse în legatură cu Ötzi.
La scurta vreme, a murit şi Kurt Fritz, ghidul montan care a săpat în gheaţă pentru a scoate la lumină chipul mumiei. Fritz a fost singurul dintr-un grup de alpinişti care a fost ucis de o avalansă.
Cea de-a treia victimă, care a murit în urma unei tumori cerebrale, a fost Rainer Hoelzl, singurul jurnalist căruia i s-a permis să filmeze în direct cum mumia a fost scoasă din zăpadă.
Munţii Alpi, care l-au facut celebru pe Helmut Simon au fost şi locul unde acesta şi-a pierdut viaţa. Trupul său a fost găsit în 2004 - culmea! - prins în gheaţă la fel ca şi mumia pe care o descoperise, la opt zile după ce fusese declarat disparut.
Şi, ca şi cum nu ar fi fost suficient, Dieter Warnecke, şeful echipei de salvamontişti care i-a descoperit trupul lui Simon, a facut infarct la doar o ora dupa ce Helmut Simon fusese înmormântat.
Aprilie 2004 a fost luna în care istoricul Konrad Spindler, coordonatorul investigaţiilor care îl vizau pe Ötzi a murit, la vârsta de 66 de ani, în urma unor complicaţii a bolii de care suferea - scleroza în plăci. După moartea lui Simon, Spindler a fost întrebat dacă el crede în blestem. El a replicat: "Nu. Nu cred. Următorul lucru pe care l-aţi spune dacă aş crede, e ca eu urmez". Nici Loy nu credea în blestemul lui Ötzi, după cum au declarat colegii săi de la Universitatea Queensland. Şi familia a confirmat că rezultatele autopsiei nu lasă loc nici unei suspiciuni: "Ni s-a spus că Loy a murit din cauze naturale" a declarat fratele lui Loy.




Un comentariu:

  1. Din titlu imi dau seama cat de informata despre otzi ai fost :| la reactii adauga slab foarte slab cel mai slab si voi vota:)

    RăspundețiȘtergere