sâmbătă, 30 ianuarie 2010

Trenul de bambus

Cambodgienii au făcut o înţelegere nescrisă cu unul dintre cele mai primitive mijloace de transport din lume: trenul de bambus.

Deşi pare greu de crezut, ceea ce pentru un turist occidental reprezintă o curiozitate şi o întoarcere în timp, pentru băştinaşi este singurul mijloc de transport.

Împletit din bambus, trenul botezat de localnici "noris" geme pe şinele încovoiate şi rupte, oferindu-le pasagerilor una dintre cele mai trepidante călătorii. Trenul de bambus este, de ani buni, un mijloc neoficial de transport în Cambodgia. El face legatura între Battambang, al doilea oraş ca mărime al ţării, şi capitala Phnom Penh.
Pus în mişcare de un generator electric minuscul, trenul îşi pofteşte pasagerii să se aşeze pe covorul împletit, cel mai luxos loc pentru o calatorie confortabilă. Trenul de bambus este de fapt o platformă pe patru roţi care circulă cu aproape 40 de km pe oră.

Sok Kimhor are 18 ani şi, de zece ani, este veteranul responsabil cu securitatea călătoriilor."Sunt atent în primul rând la copiii sau animalele care se deplasează în apropierea şinelor", spune băiatul. Mai greu este atunci când din sens opus vine un alt tren pe singura linie de cale ferată existentă. În aceste cazuri, călătorii trebuie să aştepte până ce trenul e scos de pe linie pentru a-i face loc celui aglomerat.

În lipsa alternativei, călătorii înghit disconfortul. Este şi motivul pentru care, la orice oră din zi, în staţiile improvizate ale trenului este aglomeraţie mare. Responsabilii cu transportul public spun că problema se va rezolva odata ce Battambang va fi un punct de legatura cu Asia de Sud-Est. Până atunci, cambodgienii se roagă ca anticul tren de bambus să aibă o viaţă cât mai lungă.




Să zicem că ar putea fi comparabil cu super trenul de 6 km american. Şi uite încă o dovadă a diferenţei dintre sărăcia din Africa şi visul american.

Sursa: http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Incredibil/38623/Trenul-de-bambus.html

miercuri, 27 ianuarie 2010

Căţelul norocos

Norocul a îmbrăcat haine de marinar pentru un căţel din Polonia. Patrupedul căzuse în fluviul Vistula şi risca să sfârşească în apele îngheţate. L-au observat la timp câtiva marinari, care s-au aventurat să-l aducă înapoi pe uscat.
Marinarii polonezi au intrat în alertă atunci când au văzut prin binoclu, o făptură zbătându-se printre sloiurile de gheaţa din fluviul Vistula. Initial au crezut că este vorba de un om şi au pornit într-un suflet să-l salveze.
Au descoperit apoi că este vorba despre un căţel, care a avut ghinionul să cadă în apele înghetate.
Odată ajuns înapoi pe uscat, câinele şi-a făcut şi prieteni, iar angajaţii de la Institutul de Meteorologie sunt acum hotarâţi să-i găsească şi un stăpân, ca nu cumva să mai treacă printr-o aşa aventură.


Se pare că nu doar câinii ne salvează pe noi, ceea ce o fac cam des pentru câte facem noi pentru ei, mai există şi oameni cu suflet mare în care mai au loc şi pentru aşa ceva. Sunt sigură că acum căţelul este mult mai recunscător decât un om.

P.S. Postul meu este un răspuns la pentru că mai există atâtea lucruri frumoase... pe blogul Ioanei.

Sursa: http://stirileprotv.ro/stiri/international/catel-salvat-din-apele-inghetate-de-cativa-marinari.html

luni, 25 ianuarie 2010

Consecinţe

Marea Neagră
Apa sărată a mării s-a transformat într-un gheţar, după gerul pătrunzator din ultimele două zile. Noaptea s-au înregistrat minus 20 de grade şi cum nici peste zi temperaturile nu au crescut prea mult, Marea Neagră e îngheţată bocnă. În staţiunea Mamaia, unde nu mai există delimitare între nisip şi gheata, totul este un peisaj glaciar, asemănător mai mult cu Marea Albă decât cu Marea Neagra, care se întinde până la primul rând de stabilopozi, adică aproape 300 de metri. Fenomenul este destul de rar, pentru că în mod normal apa mării, care are o salinitate crescută, nu îngheaţă decât la temperaturi extreme. Ultima dată fenomenul s-a mai produs în ianuarie 2006.
Dunărea
Fenomenul este numit în popor "fierberea Dunării". La Galaţi erau în această dimineaţă minus 16 grade Celsius, iar temperatura apei avea în jur de două-trei grade. Diferenţa de temperatură a dus la evaporarea apei. Acest fenomen reduce vizibilitatea pe Dunăre la cel mult 50-100 de metri. În aceste condiţii, ambarcaţiunile mici care nu sunt dotate cu radare, au obligaţia să rămână la mal. Alte poze: http://www.adevarul.ro/locale/galati/Dunarea_fierbe_pe_un_ger_de_crapa_pietrele_5_195630440.html

Sursa: http://www.apropo.ro/news/social/ger-naprasnic-a-inghetat-pana-si-marea-neagra-5442038


http://www.ziare.com/galati/actual/dunarea-fierbe-la-galati-din-cauza-gerului-1080382

duminică, 24 ianuarie 2010

E răcoare!!

ANM tocmai a emis mesajul cu avertizarea de cod portocaliu de temperaturi extrem de scăzute. Codul galben mi se parea acceptabil, adică totuşi e iarnă, dar portocaliu?

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ

COD PORTOCALIU
În nopţile de 24/25 si 25/26 ianuarie în judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ şi în judeţele Braşov, Harghita şi Covasna se vor înregistra temperaturi extreme, cu valori minime ce vor cobori sub - 26 de grade.

în rest

COD GALBEN EMIS ÎN DATA DE 22 IANUARIE ŞI ACTUALIZAT IN DATA DE 24 IANUARIE ÎŞI MENŢINE VALABILITATEA.

În intervalul 24 ianuarie ora 10 - 27 ianuarie ora 08, în estul, sudul şi centrul ţării vremea se va menţine geroasă, mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor, astfel încât temperaturile minime nocturne se vor încadra în general între -25 şi -15 grade, iar cele maxime diurne vor fi negative.

Notă: În partea de sud-est a teritoriului, în intervalul 24 ianuarie ora 10 - 25 ianuarie ora 10, vântul va mai prezenta unele intensificări, cu viteze de până la 40 ... 50 km/h, spulberând izolat zăpada şi determinând local scăderea valorilor.


Deci, mâine dimineaţă voi recurge la taxi ca să ajung necongelată la şcoală...

Sursa: inmh.ro

vineri, 22 ianuarie 2010

Mandarini vs. mandarine

Am avut astăzi o discuţie cu Ioana despre mandarine şi mandarini. Povestea o las pe ea să o povestească. Eu vă spun doar despre mandarinii şi mandarinele noastre.

Mandarinii - dialectul mandarin
Limba mandarină este o limbă vorbită de peste 1 miliard de oameni, fiind cea mai vorbită limbă de pe Pământ. În afară de China, se vorbeşte şi în Brunei, Cambodgia, Indonezia, Malaezia, Mongolia, Insulele Filipine, Singapore, Africa de Sud, Taiwan şi Tailanda. Dialectul mandarin este foarte complicat deoarece poate fi vorbit pe patru tonuri diferite. Dar odată ce l-ai învăţat, poţi avea peste un miliard de oameni cu care să discuţi...
Mandarinele
Mandarinii sunt pomi fructiferi mici, uneori cu ţepi, cu ramuri zvelte şi frunze mereu verzi (deci există şi alţi pomi veşnic verzi nu numai coniferii), în formă de lance.
Florile albe apar în martie şi aprilie şi sunt foarte parfumate. Fructul portocaliu al mandarinului este zemos, dulce şi uşor de decojit. Mandarina este asemănătoare portocalei, dar de obicei mai mică, iar coaja nu este la fel de puternic lipită de fruct. Mandarinele sunt coapte complet în noiembrie sau decembrie.
Citricele în general sunt originare din zona de sud a Chinei şi sud-estul Asiei, unde au fost cultivaţi de aproximativ 4000 de ani. Mandarinii din China au fost duşi în Europa şi pe ambele continente americane în anii 1800. Mandarinul satsuma este originar din Japonia şi se stie că exista acum 400 de ani.
Deci între mandarini şi mandarine exista o asemanare: mandarinele cresc pe ţinutul mandarinilor.
P.S. Mulţumesc Ioana pentru că în fiecare zi îmi dai mandarine la şcoală. >:D<

joi, 21 ianuarie 2010

Leapşa lu Ioana


Deci am primit de la Ioana o leapşa pe care trebuia să o dau mai departe de ceva zile, doar că eu sunt foarte ocupată:D. Eu o dau mai departe Andrei şi Andreei.

Mi-am petrecut cea mai frumoasă vacanţă în... Olanda.
Când sunt suparat, întotdeauna... îmi vărs nervii.
Când ma indrăgostesc... sunt aiurită.
Cel mai fericit om am fost atunci când... m-am născut?
Nu spun niciodata NU propunerii de a... găti ceva bun.
Prietenii spun despre mine ca sunt... ameţită şi multe altele (lasati coment:)))
Dacă ziua de mâine n-ar mai exista, azi as... cere iertare la toata lumea.
Cel mai tare ma enervez atunci când... nu mi se dă dreptate şi când cineva mă subapreciază.
Am emoţii atunci când trebuie sa... fac ceva nou.
Cel mai mult ma mândresc cu... peştii mei.
Cel mai frumos cadou pe care l-am primit a fost... maşinuţa teleghidata de la andra şiiii... toate cadourile de ziua mea:))
Nu aş renunţa niciodată la... familie şi prieteni.
Cea/cel mai bun/a prieten/a este... era tomi.
O zi este perfectă atunci când… îmi dau seama că tot ce am mai presus e viaţa.
Cel mai mare obstacol... moartea cuiva.
Cea mai mare greşeală... să îţi regreţi greşelile.
Frica cea mai mare... tiruri, trenuri, Bistrita, cai şi şosete cu degete...:))
Persoanele cele mai necesare... familia şi prietenii.
Cea mai mare dorinţă... cea mai MARE? e prea MARE ca să o scriu aici:))

P.S. e cam profundă chestia asta:D

luni, 18 ianuarie 2010

Kuala Lumpur

Oraşul Kuala Lampur, care semnifică în limba malay confluenţă mocirloasă, este în prezent o metropolă de 4 milioane de locuitori. Cum o indică şi numele său, Kuala Lumpur, oraşul este situat la confluenţa a două cursuri de apă, cel mai important fiind Klang, care se varsă la 45 de kilometri spre vest, în Strâmtoarea Malacca. Smulsă junglei, capitala malaysiană îşi datorează naşterea şi bogăţia fabuloaselor zăcăminte de staniu descoperite în secolul al XIX-lea. Mult timp, Kuala Lumpur nu a fost decât o tabără de colibe de bambus, infestată de malarie. Dar oraşul a crescut odată cu comerţul cu staniu, pentru a deveni, în 1896, capitala Statelor malaysiene federate. Prima impresie pe care o are călătorul care traversează astăzi oraşul este cea a unui oraş verde, liniştit şi ordonat, care îşi păstrează aspectul uman, deşi se dezvoltă continuu.

Panoramă a Kuala Lumpur Corpul executiv, odată cu sediul aici, a fost mutat în noua capitală administrativă, numită Putrajaya. Oraşul are o suprafaţă de 243,65 km² şi o populaţie de 1.479.388, iar împreună cu valea Klang aproximativ patru milioane. Kuala Lumpur este unul dintre cele trei teritorii federale malaysiene şi se găseşte din punct de vedere fizic în statul Selangor. Deşi a devenit un centru economic şi comercial, populaţia de la periferii este foarte săracă, atât timp cât muncitorii companiilor multinaţionale sunt de obicei străini stabiliţi aici.

În ciuda zgârie-norilor impresionanţi care domină oraşul, adevarata sa valoare se gaseşte în zonele vechi ale oraşului. Kuala Lumpur este un loc al diversităţii culturale unde cultura malaesiană, cea indiană şi cea chinezească coexistă şi se manifestă fiecare în individualitatea ei fie în arhitectură, în stilul de viaţa, în festivaluri sau în credinţele religioase.

Obiective turistice:
  • Parcul de orhidee şi hibiscus
  • Parcul cu fluturi
  • Parcul cu păsări
  • Muzeul Naţional Kuala Lumpur
  • Muzeul de artă islamică
  • Templul Sri Mariamman şi Batu Caves
  • Turnurile Petronas
  • moschei
Detalii: http://mireladragota.blogspot.com/2008/11/kuala-lumpur-malaezia.html şi
http://mihaic.blogspot.com/2009/08/batu-caves.html

Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Kuala_Lumpur

Se pare că am hotărât unde voi pleca la vară, bineînţeles dacă nu voi găsi o altă destinaţie mai interesantă până atunci (oricum vă anunţ) şi dacă banii de alocaţie îmi vor ajunge. :))

O oferta de turism: http://www.carpediemtravel.ro/localitate-Kuala-Lumpur_337-exotic_4.html

vineri, 15 ianuarie 2010

Răspuns

răspuns la cat tot de la Ioana.


marți, 12 ianuarie 2010

Piramida lui Keops nu a fost ridicată cu ajutorul sclavilor


Arheologii egipteni au descoperit o serie de morminte ale lucrătorilor care au ridicat marea piramidă a lui Keops, anunţă AFP. Descoperirea arată că fastuosul mormânt al faraonului nu a fost ridicat cu sudoarea şi sângele robilor.

Misiunea care a făcut descoperirea a fost condusă de şeful serviciului pentru antichităţi din Egipt, Zahi Hawass. "Mormintele datează din dinastia a patra (2649-2513 i.Hr.) şi aparţin muncitorilor care au construit piramida", a anunţat ministrul egiptean al Culturii, Farouk Hosni. Potrivit lui Hawass descoperirea acestor lăcaşe de odihnă chiar în apropierea marii piramide arată că munctorii nu erau sclavi. "Mormintele se află în imediata vecinătate a piramidei şi conduc către aceasta. Dacă aceştia ar fi fost sclavi, mormintele nu ar fi construite atât de aproape de mormântul faraonului", explică Hawass.

Arheologul egiptean aduce şi dovezi care arată că marile familii din Egiptul de Sus şi din Delta Nilului le trimiteau muncitorilor, în fiecare zi, 11 viţei şi 23 de oi. Numărul celo care au muncit pentru ridicarea marii piramide a lui Keops nu ar fi depăşit 10.000 de suflete, este de părere Hawass.





luni, 11 ianuarie 2010

Cel mai lung tren din lume

Este vorba de un marfar lung de 6 km, încărcat cu tractoare şi alte utilaje agricole. În prezent, garnitura traversează cu pas de melc Texasul. Şi mai are cale lungă până în punctul de destinaţie, undeva prin California.

Trenul a pornit la drum cu o mare echipă de mecanici. Fiecare conduce trenul câte 3 ore înainte să fie înlocuit de un coleg mai odihnit. Căci nu e lucru uşor sa menţii pe şine o asemenea garnitură.





Sursa: http://stirileprotv.ro/video/cel-mai-lung-tren-un-marfar-de-6-km/60399223

luni, 4 ianuarie 2010

Ötzi - blestemul celei mai vechi mumii

Ötzi, ''omul zăpezii'' a fost descoperit în septembrie 1991 de un grup de turişti germani la o altitudine de 3.200 de metri, pe gheţarul Similaun, din Alpii italieni, în apropierea graniţei cu Austria. Este cea mai veche mumie descoperită, având o ''vârstă'' de peste 5.300 de ani.
Corpul său, conservat aproape perfect, este păstrat într-o cameră frigorifică de la Muzeul de Arheologică din Tirolul de Sud din Italia, la o temperatură de minus şase grade Celsius. Oamenii de ştiinţă cred că omul preistoric a murit la 45 de ani, din caza epuizării şi a unei răni mai vechi, provocată de o săgeată. Ötzi a fost îngheţat împreună cu obiectele sale: un arc, o tolbă cu săgeţi şi un topor din cupru.
Blestemul lui Ötzi
Legenda "blestemului lui Ötzi" este din nou în lumina reflectoarelor, după ce, recent, o a şaptea persoană care a intrat în contact cu cea mai veche şi cea mai bine păstrată mumie din lume a murit, relatează Discovery Channel. Arheologul Tom Loy, care a descoperit în 2003 pe hainele mumiei patru feluri de sange, a fost descoperit recent mort în casa sa din Brisbane. El lucra la finisarea carţii sale, care avea ca subiect mumia veche de 5000 de ani.

Lista morţii

Într-adevar, au trecut doar câţiva ani de când alpiniştii Helmut Simon şi soţia sa Erika au descoperit mumia îngheţată - şi de când s-a declanşat un lanţ al coincidenţelor macabre. Primul care a murit a fost Guenter Henn, patologul care a scos cu mâinile goale mumia din zăpadă.
Un an mai târziu, Henn a avut un accident mortal. El tocmai se afla în drum spre o conferinţă unde trebuia să prezinte senzaţionalele descoperiri pe care le facuse în legatură cu Ötzi.
La scurta vreme, a murit şi Kurt Fritz, ghidul montan care a săpat în gheaţă pentru a scoate la lumină chipul mumiei. Fritz a fost singurul dintr-un grup de alpinişti care a fost ucis de o avalansă.
Cea de-a treia victimă, care a murit în urma unei tumori cerebrale, a fost Rainer Hoelzl, singurul jurnalist căruia i s-a permis să filmeze în direct cum mumia a fost scoasă din zăpadă.
Munţii Alpi, care l-au facut celebru pe Helmut Simon au fost şi locul unde acesta şi-a pierdut viaţa. Trupul său a fost găsit în 2004 - culmea! - prins în gheaţă la fel ca şi mumia pe care o descoperise, la opt zile după ce fusese declarat disparut.
Şi, ca şi cum nu ar fi fost suficient, Dieter Warnecke, şeful echipei de salvamontişti care i-a descoperit trupul lui Simon, a facut infarct la doar o ora dupa ce Helmut Simon fusese înmormântat.
Aprilie 2004 a fost luna în care istoricul Konrad Spindler, coordonatorul investigaţiilor care îl vizau pe Ötzi a murit, la vârsta de 66 de ani, în urma unor complicaţii a bolii de care suferea - scleroza în plăci. După moartea lui Simon, Spindler a fost întrebat dacă el crede în blestem. El a replicat: "Nu. Nu cred. Următorul lucru pe care l-aţi spune dacă aş crede, e ca eu urmez". Nici Loy nu credea în blestemul lui Ötzi, după cum au declarat colegii săi de la Universitatea Queensland. Şi familia a confirmat că rezultatele autopsiei nu lasă loc nici unei suspiciuni: "Ni s-a spus că Loy a murit din cauze naturale" a declarat fratele lui Loy.