luni, 8 februarie 2010

Die weisse massai (Îndrăgostă de un masai)

Am văzut ieri un film genial, cel mai bun din ultima perioadă. E destul de vechi a apărut în iulie 2006, dar nu e prea târziu să îl vedeţi oricând. În primul rând mi-a plăcut faptul că este în altă limbă decât în veşnica engleză, apoi faptul că este un film care pune accentul pe o cultură despre care nu ştiam nimic până acum şi care într-adevar îţi atrage atenţia.

"Die Weisse Massai", tradus la noi prin "Îndrăgostită de un masai", este un film după o carte autobiografică. Corrine Hofmann, autoarea carţii, devenită în film personajul Carola (interpretat de actriţa germană Nina Hoss) pleacă în vacanţă spre Kenya. Această călătorie îi schimbă radical cursul vieţii…

Este un film pitoresc pe care e păcat să-l rataţi; e plin de aventură fără să fie un film de acţiune; dezvăluie pitorescul culturii samburu prin veşminte şi bijuterii, aşezări vernaculare, dans şi obiceiuri la vremea nunţii, botezului; intrigă prin cutume precum circumcizia fetelor ajunse la
vârsta adolescentei, consumarea de sânge proaspat de capra, evitarea atingerii persoanelor despre care se crede că sunt blestemate. Câmpul uscat, plin de tufişuri al Barsaloiului, piaţa colorată din Nairobi, lumea aceea obişnuită să trăiască altfel- fascinează.

Mombasa- Nairobi- Maralal- Barsaloi- Baragoi sunt locurile parcurse de Carola pentru găsirea lui Lemalian. Malaria, necunoaşterea limbii, a oamenilor, a obiceiurilor acestora, un stil de viaţă total diferit- sunt lucrurile pe care le învinge pentru a rămâne cu el. Cu toate acestea, filmul parcă nu surprinde tresăririle iubirii; totul se întamplă la suprafaţă, e o trecere în revistă a întâmplărilor; nu pătrunde în mintea personajelor.

"Die Weisse Massai"/ "The white massai" este un film despre diferenţele de cultură şi curajul de a ţi le asuma, atunci când iubeşti, indiferent de consecinţe.







PS1. Vă recomand şi cartea care am auzit că este şi mai bună (o voi citi şi eu în curând)
PS2. Voi publica detalii despre masai şi cultura samburu în posturile viitoare

Sursa: http://www.cinemagia.ro/filme/die-weisse-massai-indragostita-de-un-masai-14780/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu