duminică, 21 februarie 2010

Ce poţi să faci...

Ce poţi să faci când te-ai săturat de mâncarea făcută de ai tăi?..păi poţi să începi prin a face curat la locul de munca înainte de a face marele pas. Apoi te gândeşti ce mâncare ţi-ar place să savurezi şi continui prin prepararea ei. Pentru asta vă recomand un blog cu foarte multe reţete delicioase.
Eu am ales mâncarea pentru sâmbătă, mâncarea pentru duminică, muzica, filmul şi compania.

Sâmbătă:
1. Paste cu sos à la Raluca:
Ingrediente:
o ceapa medie
3 căţei de usturoi mari
jumătate de pungă de paste (de oricare, orice forma inclusiv macaroane)
sos de roşii (sau alte sosuri cât mai iuţi, de preferinţă)
2 foi dafin
ulei
apă
condimente (sare, piper, boia iute, usturoi granulat, vegeta-după gust)
Preparare:
Se pun pastele la fiert în apă cu sare câte minute scrie pe pungă.
Ceapa se taie mărunt la fel şi doi dintre căţeii de usturoi se pun într-o oală potrivită la călit în uleiul deja încins. După ce s-au aurit se pune apă peste cam un sfert de oală (depinde de capacitatea oalei, nu trebuie una mare). Se adaugă bulionul şi sosurile apoi condimentele şi căţelul de usturoi tocat în prealabil (eu prefer sosul foarte picant). Se lasă să dea un clocot.
După ce pastele sunt fierte şi sosul e gata, se pun pastele într-o farfurie şi deasupra cât de mult sos doriţi. Poftă bună!

2. Ciocolată de casă:
Ingrediente:
150 ml apă
400 gr zahăr
100 gr unt topit şi răcit
250 gr lapte praf (neîndulcit)
50 gr cacao
1 esenţă vanilie (sau o esenţa rom)
nuci puţin prajite(sau alune, alune de pădure migdale, stafide etc)
Preparare:
Laptele praf îl amestecăm cu cacao. Punem apa la fiert cu zaharul. Amestecăm până se dizolvă zahărul. Cand începe sa fiarbă siropul va face o spumă albă. Când siropul e gata, stingem focul şi adaugam laptele praf în câteva tranşe, până se omogenizează bine. Adăugăm untul şi esenţa şi amestecăm bine.
Punem repede compoziţia într-o tavă unsă cu unt(eu prefer o folie, pentru că untul o face unsuroasă) şi o nivelăm cu dosul unei linguri pe care o înmuiem frecvent în apa rece, apoi presărăm deasupra nucile. După ce s-a răcit daţi la frigider până se întăreşte (dacă rezistaţi). Dacă aţi făcut siropul subţire va trebui să o lăsaţi peste noapte să se întărească, dacă însă aţi făcut siropul gros va dura doar 2-3 ore până să o puteţi tăia. Poftă bună!


Muzica: Jay-z - Empire state of mind (ft. Alicia Keys)
Filmul: Parfumul
Compania: mama
Duminică:
1. Lasagna cu şuncă şi ou:
Ingrediente compoziţie:
foi de lasagna
12 ouă (vă recomand mai puţine cam 10 şi încercaţi să le dispuneţi uniform)
500 gr de suncă ţărănească sau kaiser
400 gr de mozarella dată prin razatoare mare
parmezan ras
Ingrediente sos Bechamel:
1/2 tabla de unt (50 gr)
3 linguri cu varf de faina
600 ml de lapte
sare, piper alb, nucsoara
o ceapa mica
4 cuisoare
2 foi de dafin

Preparare:
Pentru început preparăm sosul Bechamel: împănăm ceapa, sau înfigem cu brutalitate cele 4 cuişoare în ea. Punem la fiert laptele, ceapa şi foile de dafin. Le lăsăm să fiarbă împreună, pentru a aromatiza laptele. Separat, topim untul, apoi punem făina şi amestecăm foarte bine, ca să evităm cocoloaşele. Luăm faina şi untul de pe foc şi turnăm laptele strecurat (fără dafin şi ceapă). Nu turnaţi laptele fierbinte, pentru că se strânge făina şi se strică sosul; lăsaţi laptele să se răcorească bine înainte de a-l turna peste faină. Omogenizam laptele şi faina şi punem sosul pe foc, la foc mic, cca 20 de minute, amestecănd încontinuu. Sosul o să capete consistentă. E momentul să îl condimentam după gust, cu sare, piper alb şi nucsoară.
Pentru lasagna, tăiem sunca bucăţele şi o prăjim într-o tigaie, fără adaos de ulei. Fierbem ouăle tari, în apă cu sare. Decojim apoi ouăle şi le feliem. Într-un vas de yena(eu am folosit tavă normală), termorezistent, punem un strat de sos bechamel, apoi foile de lasagna (nefierte), un strat de şuncă rumenită, un strat de ouă, apoi un strat de mozarella şi încă unul de sos bechamel. Continuăm cu alte foi de lasagna şi tot aşa până la epuizarea ingredientelor. Ultimul strat trebuie să fie de foi de lasagna. Peste ele se toarnă sos şi se presară parmezanul răzuit. Dăm lasagna cu suncă şi ouă la cuptorul încins, la foc mediu, aproximativ 45 de minute, până când foile de rumenesc frumos. Noi ne-am lins pe degete efectiv!!!
Reţeta: http://gospodini.blogspot.com/2008/10/lasagna-cu-sunca-si-oua.html



Muzica: Kanye West - Homecoming (Discotech Remix)
Filmul: Yes man
Compania: Ioana şi Diana S (mersi găinilor)
P.S. puteţi alege orice muzică, orice film şi orice companie, numai să fie plăcută.

2 comentarii:

  1. as fi vrut sa pui si o poza cu pastele delicioase si condimentate. data viitoare aduc si eu niste sos de chilli, e incredibil de iute :D si sper ca saptamana viitoare sa ma treci si pe mine pe lista cu persoanele haioase cu care vrei sa iti petreci duminica :D promit ca pana atunci pregatesc o reteta super :)

    RăspundețiȘtergere
  2. poti sa vii oricand vrei sa facem mancare cu cele mai bune reteteeee =P~

    RăspundețiȘtergere