După cum vă spuneam aici, v-am promis informaţii despre masai şi cultura lor.
Masai sau „Maassai” sunt un popor care se ocupă cu păstoritul în Africa. Ei trăiesc la poalele masivului Kilimanjaro în sudul Keniei şi nordul Tanzaniei. Ei se numără printre cele mai cunoscute popoare din Africa de Est. Cu toate că masaii pe de o parte şi-au păstrat tradiţiile şi obiceiurile culturale, au reuşit în acelaşi timp să comercializeze turiştilor cultura lor.Numărul masailor din Africa se cifrează la circa 1.000.000 din care 350.000 până la 500.000 trăiesc în Kenia.
Cultura masai
Cultura masailor este ancorată de creşterea vitelor. Un masai „bun” trebuie să aibă în posesie cel puţin 50 de vite. Consumul de lapte amestecat cu sânge de vită aparţine de ceremoniile masailor. Acest ritual se face prin ţinerea capului animalului şi crestarea cu o săgeată a venei jugulare. După ce s-a obţinut astfel ca. 2 l de sânge animalul va fi bandajat şi va trăi mai departe. Se amestecă prin agitare continuă sângele cu lapte şi după două zile va fi consumat. Băutura numită „saroi” este una din alimentaţia de bază a masailor.
Colibele (enk’ang) masailor sunt construite din bălegarul uscat al vitelor. Vitele, caprele şi oile sunt ţinute noaptea într-un ţarc cu îngrăditură spinoasă.
Dansul masailor este reprezentat prin sărituri, tinerii masai (morani), demonstrează puterea lor prin înălţimea saltului. Uciderea unui leu de un tânăr masai cu suliţa pentru a primi o femeie şi de a intra în rândul bărbaţilor, aparţine trecutului. Totuşi acest obicei s-a mai păstrat în unele regiuni, iar cei care n-au reuşit proba de curaj trebuie să trăiască ani întregi în afara satului.
La tinerii masai între vârsta de 7 şi 15 ani se practică „circumcizia” în mod festiv ca şi la popoarele semite. Mama va rade în prealabil părul pubian şi capul tânărului. Tânărul n-are voie să arate semne de suferinţă în timpul operaţiei care este lipsită complet de măsuri igienice. După circumcizie membrii tribului îmbrăcaţi în negru vor dansa şi cânta toată noaptea, iar la câteva zile vor pleca la vânătore de păsări care vor fi împăiate şi purtate ca trofeu.
Fetele suferă şi ele un fel de „botez” prin îndepărtarea clitorisului, ele au voie să ţipe de durere. În schimb la durerile naşterii femeile masailor nu se vaietă, fiind dispreţuite femeile care nasc în spital. La vârsta de 35 de ani masai trec în rândul bătrânilor (seniorilor) eveniment festiv sărbătorit cu ceremonie. Masaii neavând un şef de trib, sfatul bătrânilor hotăreşte rezolvarea problemelor tribului.
Prestigiul unui masai este hotărât de numărul de animale şi femei pe care le posedă. Un masai cu cinci femei este ceva obişnuit, fiecare femeie trăieşte cu copii ei într-o colibă separată. Seara masaiul se hotăreşte la care dintre femeile sale va petrece noaptea. Neacceptarea bărbatului este luată ca şi jignire, femeile n-au nici un drept de a se amesteca în treburile familiei.
Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Masai