Într-o lume guvernată de legea junglei, aşa cum este cea a animalelor, şi în care principiul „ucide sau vei muri” reprezintă o constantă a vieţii de zi cu zi, supravieţuirea se poate dovedi, de cele mai multe ori, o veritabilă artă. Nu este nevoie însă să domini prin statură sau prin ferocitate pentru a-ţi asigura o existenţă ferită de prădători, deoarece până şi cele mai mici şi aparent inofensive creaturi se pot transforma în rivali pe masura atacatorilor sau pot apela la tertipuri care să lase mască pe orice urmăritor.
Diavolul ţepos sau molochul, aşa cum se mai numeşte, pare la prima vedere un veritabil dinozaur în miniatură. Ţepii care îi acoperă absolut tot corpul îi crează imaginea unui luptător teribil. Aceste ace au dublă funcţionalitate. În primul rând constituie o modalitate redutabilă de apărare. Deşi animalul este inofensiv şi foarte încet şi stângaci în mişcări, foarte mulţi prădători se lasă impresionaţi de aspectul sau înfricoşător, renunţând să-l mai atace. Dacă este ameninţat, molochul îşi ascunde capul între picioarele din faţă, lăsând ghimpii să acţioneze. Cea de-a doua funcţie a ţepilor îl ajută să supravieţuiască în condiţiile aspre ale desertului. Fiecare ghimpe în parte este pravăzut cu un şanţ subţire, care porneşte din vârful central. Roua formată peste noapte se concentrează pe solzi şi, atrasă de acţiunea capilară desfăsurată de-a lungul şanţurilor, sfârşeşte în gura şopârlei, asigurându-i necesarul de apă.
Molochul, lung de cca. 18-22 cm., trăieste numai în locurile nisipoase, îngropându-se foarte aproape de suprafaţă. Este un animal diurn, complet inofensiv, în ciuda denumirii sale. Se hrăneşte mai ales cu furnici şi, ocazional, cu materii vegetale. Trăieşte numai în sudul şi vestul Australiei.
Sursa: http://www.zooland.ro/Diavolul_tepos__Moloch_horridus_-5418.html
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu